Brasiliens president ställs inför riksrätt

Anklagelser om korruption, gigantiska demonstrationer, en president som kan tvingas avgå – vad är det egentligen som händer i Brasilien? Det här behöver du veta.


1. Senaten röstar för riksrätt

Med 55 av 81 röster i senaten stod det under torsdagen klart att Dilma Rousseff ställs inför riksrätt. Oppositionen anklagar henne för att ha fifflat med statliga pengar för att täppa igen hål i budgeten. Riksrätten är ingen juridisk process, mer en politisk uppgörelse.

– Det liknar en förtroendeomröstning i ett parlamentariskt system, säger Torsten B Wetterblad, Brasilienkännare vid Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet.

2. Presidenten stängs av

Det är senaten som genomför utredningen av presidenten. Processen får pågå i högst ett halvår. Under tiden är Dilma Rousseff avstängd från ämbetet.

3. Senaten röstar om fällning

När utredningen är klar ska senaten rösta på nytt. Den här gången krävs det att minst två tredjedelar av senatorerna röstar mot presidenten för att hon ska fällas och tvingas avgå.


Hur blev det så här?

Oktober 2014

Dilma Rousseff vinner valet

Dilma Rousseff omvaldes med knapp marginal som president över motståndaren Aécio Neves för snart två år sedan. Rousseff, som tillhör vänsterpartiet PT, hade starkast stöd i nordöstra Brasilien och andra fattiga delar av landet.

Valresultat 2014

Rousseff Neves

Rousseff, som tillhör vänsterpartiet PT, hade starkast stöd i nordöstra Brasilien och andra fattiga delar av landet. Kartan nedan visar medelinkomsten per kommun år 2010.

Medelinkomst per månad (brasilianska real)

96 real 377 real 694 real


Mars 2014

Korruptionsskandal

När brasiliansk polis började undersöka misstänka mutor vid det statliga oljebolaget Petrobras visade det sig snart att man börjat nysta i en av de största korruptionsskandalerna i landets historia. De misstänkta brotten ska ha begåtts samtidigt som Rousseff satt i bolagets styrelse.

Utredningen – som fortfarande pågår – avslöjade hur ett antal byggföretag tagit överpriser för diverse kontrakt med oljebolaget. Mellanskillnaden gick sedan till högt uppsatta tjänstemän och politiker. En del av dessa pengar har gått till att finansiera politiska kampanjer.

1. Kontrakt till överpris

En handfull av Brasiliens största byggfirmor sålde byggkontrakt för långt mer än de var värda till det statliga oljebolaget Petrobras.

2. Mellanskillnad till politiker

En del av pengarna gav företagen sedan till högt uppsatta tjänstemän och politiker med kopplingar till Petrobras.

3. Finansierar kampanjer

Enligt åklagaren använde bland andra det brasilianska Arbetarpartiet (PT) dessa pengar till att finansiera sina egna politiska kampanjer.


Mars 2015

Ekonomin stagnerar

Under Dilma Rousseffs första mandatperiod växte landets ekonomi med runt två procent per år. Men därefter följde en kraftig tillbakagång. År 2015 sjönk BNP med 3,8 procent. Samtidigt steg arbetslösheten och landets offentliga skulder ökade. Enligt prognoserna ser även 2016 ut att bli ett dystert år.

Årlig utveckling av Brasiliens BNP (%)


2015-2016

Miljontals demonstrerar

Dilma Rousseffs andra mandatperiod har kantats av enorma demonstrationer runtom i landet. Oppositionens har krävt hennes avgång, medan hennes supportrar liknar processen mot henne vid en statskupp.

Demonstranter på gatorna i Manaus i maj 2015.

Tusentals tog till gatorna i Sao Paulo den 15 maj 2015 i protest mot Dilma Rousseff.

Demonstranter samlades vid Paulista-avenyn i Sao Paulo den 13 mars 2016 för att kräva presidentens avgång.

Vid Copacabana beach i Rio de Janeiro bar demonstranter tröjor med ansiktet på åklagaren som leder korruptionsutredningen kring det statliga oljebolaget Petrobras.

E-postSkriv ut

© Sveriges Television AB