Foto: TT / NTB Scanpix

Vad hände med Madeleine McCann?

Tio år har gått sedan Madeleine McCann försvann. Hennes försvinnande är ett av vår tids största mysterier som gäckat polisen, medierna och allmänheten och aldrig slutat fascinera och skrämma. Madeleines föräldrar Kate och Gerry McCann fortsätter outtröttligt jakten på sin dotter och bilderna på den lilla blonda treåringen har etsats fast i minnet på många. Vad hände henne? Vilka spår finns? Varför blev just detta fall något som så många minns och bryr sig om? SVT Nyheter kartlägger fallet ”Maddie”

VIDEO: Fallet Madeleine McCann – en tidslinje

Försvinnandet

3 maj 2007 Snart fyraåriga Madeleine ”Maddie” McCann ligger och sover i en semesterlägenhet på badorten Praia da Luz på den portugisiska Algarvekusten, medan hennes föräldrar Kate och Gerry äter på en restaurang 80 meters gångväg därifrån tillsammans med sina vänner. I rummet sover också Madeleines småsyskon, ett tvåårigt tvillingpar. Föräldrarna tittar till barnen varje halvtimme. Men vid klockan 22 upptäcker Kate McCann att Madeleine är borta och fönstret i sovrummet är öppet.

Här, på lägenhetskomplexet i Praia da Luz på Algarve-kusten, semestrade familjen McCann med vänner när treåriga Madeleine försvann. Foto: AP Photo/Armando Franca

Kvar i hennes säng finns hennes snuttefilt och gosedjur. Tvillingarna sover fortfarande. Kate letar i lägenheten och rusar sedan tillbaka till restaurangen och skriker:

Madeleine är borta. Någon har tagit henne!

Kate McCann

Jakten

Polis tillkallades snabbt och började sökandet runt semesterboendet i Praia da Luz utifrån tesen att Madeleine vaknat och vandrat i väg. Med hjälp av hundar sökte poliser i vattendrag, brunnar, grottor, kloaker och ruiner. I efterhand har den portugisiska polisen kritiserats för flera misstag som skedde under de första viktiga timmarna efter försvinnandet – timmar som ofta är avgörande för möjligheterna att hitta den försvunna. Bland annat kontrollerades inte motorvägarna under natten och inte heller gränsen mot Spanien. Vägtullar sattes inte upp förrän nästa morgon och Interpol efterlyste inte Madeleine som försvunnen förrän fem dagar senare. Portugisiska polisen skötte utredningen men tog tidigt hjälp av brittisk polis, till en början från McCanns hemregion Leicestershire.

Poliser med sökhundar söker efter spår utanför hotellet den 4 maj 2007 – dagen efter att Madeleine försvann.

Flera vittnesuppgifter som hämtades in i det första skedet blev viktiga och fick stor uppmärksamhet. De flesta av dessa har senare kunnat avskrivas. Men en uppgift återstår än i dag. Ett par från Nordirland ska ha sett en brunhårig man bära på en liten flicka i Madeleines ålder iklädd ljus pyjamas och bara fötter. Enligt paret ska mannen ha varit i 35-årsåldern, klädd i beiga byxor, ha kort brunt hår och vara normalbyggd. Han såg inte ut som en turist och såg obekväm med att bära barnet, enligt paret.

Polisens fantombild av den man som eftersöks i samband med Madeleine McCanns försvinnande. Mannen iakttogs av turister när han bar på en liten pyjamasklädd flicka under kvällen för försvinnandet. Foto: METROPOLITAN POLICE

Privatdetektiver som paret McCann anlitade 2008 skapade en dataanimerad bild av hur mannen ska ha sett ut, den bilden publicerades för allmänheten 2013 när brittiska Scotland Yard öppnat upp utredningen kring Madeleines försvinnande på nytt. Vem mannen är och hans roll i försvinnandet är än i dag inte klarlagt.

Vem mannen är och hans roll i försvinnandet är än i dag inte klarlagt.

Föräldrar misstänks – och frias

Skräcken över att ha förlorat sitt barn blev inte nog för Kate och Gerry McCann. De misstänktes dessutom för att vara ansvariga för hennes död. Portugisisk polis riktade ganska snabbt misstankar mot paret – men inget har letts i bevis. Genom åren har det uppstått två läger – de som är övertygade om att paret McCann är oskyldiga och de som misstänker att de är inblandade i hennes försvinnande. I brittisk press och sociala medier har paret hängts ut som allt från mördare till oansvariga försumliga föräldrar – något de fått stora skadestånd för.

I början av september 2007, tre månader efter att Madeleine försvunnit, blev hennes föräldrar Kate och Gerry McCann officiellt misstänkta för mordet på sin dotter. De betraktades som arguidos – huvudmisstänkta i fallet. Polisen arbetade utifrån en teori att föräldrarna, som är läkare, ska ha gett sömnmedel till Madeleine för att hon skulle sova genom natten och av misstag ha gett henne en överdos som ledde till hennes död. I panik skulle sedan Kate McCann ha gömt undan Madeleines kropp och 25 dagar senare skulle paret enligt teorin ha forslat bort kroppen.

Föräldrarnas sorg har skuggats av anklagelser om att de skulle vara inblandade i försvinnandet. Men Kate och Gerry McCann har konsekvent förnekat all skuld. Brittiska tidningar som pekat ut dem som mördare har tvingats betala stora skadestånd. Foto: TT / NTB Scanpix

Bevisen som den portugisiska polisen lade fram för den här teorin var flera. Likhundar ska ha markerat för liklukt på Madeleines gosekatt, Kates kläder, bilnycklar och i bakluckan på den bil som paret hyrde 25 dagar efter Madeleine försvann. Föräldrarnas advokat hävdade att liklukten kom från att Kate McCann hanterade sex dödsfall på sjukhuset där hon arbetade, innan hon åkte på semester. Gosedjuret ska ha varit med på sjukhuset.

Föräldrarnas talesperson hävdade att polisens teorier var löjliga och att det skulle ha varit omöjligt för dem att forsla bort Madeleines kropp när de ständigt bevakades av medier och polisen. När den portugisiska polisen lade ned utredningen 2008 friades också paret McCann från misstankarna i brist på bevis. När Scotland Yard återupptog utredningen 2011 utgick man inte ifrån att föräldrarna varit delaktiga i försvinnandet. Kate och Gerry McCann har fått stora belopp i skadestånd från brittiska medier som pekat ut dem som mördare.

VIDEO: Se intervjun med Kate och Gerry McCann i Skavlan 2012.
Paret McCann återvänder till Storbritannien tillsammans med sina tvååriga tvillingar den 9 september 2007. Kate och Gerry McCann betraktades vid denna tidpunkt som huvudmisstänkta för försvinnandet.

Spåren

Madeleine McCann har sökts i flera länder. Spåren har sträckt sig över hela världen. Människor tycker sig ha sett flickan på över 8.000 ställen i allt från Australien till Sverige. Ingen av vittnesuppgifterna har än så länge lett till något konkret som allmänheten fått ta del av. Teorierna om vad som hänt henne är otaliga. Här är några av de främsta.

Grannen

Flera personer har varit intressanta för utredningen och utretts som eventuella misstänkta. Men officiellt misstänkta – arguido som betyder huvudmisstänkta har enbart paret McCann och en 34-årig brittisk/portugisisk man som bodde nära lägenhetskomplexet familjen McCann bodde på. Det var endast tolv dagar efter Madeleines försvinnande som misstankarna riktades mot den 34-årige britten, som bodde i ett hus drygt hundra meter från lägenheten, efter att en journalist tipsat polisen om att mannen hade ställt frågor om fallet och ”verkat misstänkt”.

Polisens tekniker letar efter bevis vid lägenhetskomplexet i Praia da Luz dagen efter försvinnandet. Foto: TT / NTB Scanpix

34-åringen hjälpte den portugisiska polisen med att tolka vid förhör i början av utredningen. Han hade alibi av sin mor under kvällen för försvinnandet, men polisen genomförde en husrannsakan i hans hem och tömde bland annat hans pool. Inget hittades som kunde koppla honom till försvinnandet och när utredningen lades ned 2008 avskrevs mannen som misstänkt. Senare har han fått stora skadestånd från brittiska tidningar.

Vittnesuppgifter från Marocko

Flera vittnen ska oberoende av varandra ha sett en flicka som liknade Madeleine i Marocko 2007, kort efter att hon försvunnit. Ett vittne ska ha sett henne på ett hotell i Marrakech tillsammans med en man som inte verkade vara hennes pappa, ett annat vittne såg barnet vid en bensinstation nära samma hotell. En kvinna ska ha sett en flicka som såg ut som Madeleine med en kvinna i staden Zaio i Marocko. Ett fjärde vittne tog en bild av en flicka som satt fastspänd på en kvinnas rygg i Marocko, den kvinnan kunde dock hittas och det visade sig att flickan var hennes egen dotter och inte Madeleine.

Efter att två spanska turister fotat en liten blond flicka som liknade Madeleine McCann i Marocko, väcktes hoppet att Maddie fanns vid liv i landet. Men flickan kunde snart spåras - här syns Bouchra Ahmed Ben Issa tillsammans med sin mamma och pappa i deras hem i Zinat i norra Marocko. Foto: TT / NTB Scanpix

Paret McCanns privatdetektiver har undersökt spåren i Marocko och bland annat arbetat utifrån en teori om att Madeleine skulle ha blivit bortförd av barnsexhandlare som fört henne från Portugal till Marocko. Bland annat bygger denna teori på ett vittne som sett en blond kvinna ge ett barn till en man i en bil i en portugisisk stad inte långt ifrån Praia da Luz, vilket privatdetektiverna utredde som ett överlämnande efter kidnappningen.

I en datorgenererad bild från 2012 syns hur Madeleine McCann skulle kunna se ut vid nio års ålder. I år skulle Madeleine ha fyllt 14 år. Foto: TT / NTB Scanpix

Pedofilerna

Tidigt i utredningen kollades flera misstänkta pedofiler upp med anledning av Madeleines försvinnande – många namn på sedan tidigare dömda pedofiler cirkulerade, men inget ledde till något. En man som dömts för övergrepp på sina fyra döttrar var under en period intressant för utredningen, han bodde inte långt från Praia da Luz. 2009 försökte paret McCanns privatdetektiver förhöra en brittisk pedofil, som ska ha sagt till någon att han visste vad som skett Madeleine, men han dog samma år i cancer.

Här, i lägenheten på första våningen längst till höger, bodde familjen McCann när Madeleine försvann. Foto: TT / NTB Scanpix

Den före detta anställde

2014 riktade brittisk polis misstankarna mot en före detta anställd på den resort där familjen McCann bott. Genom att spåra mobiltelefontrafiken i området runt McCanns lägenhet under den aktuella kvällen, kunde man fastställa att mannen befunnit sig där. Han hade blivit sparkad från resorten ett år innan efter att han anklagats för stöld. Han hade drogproblem och misstänktes för att ha antastat flera unga flickor i området, något han aldrig dömdes för. Teorin polisen arbetade utifrån var att han skulle ha tagit Madeleine som en form av hämnd för att han fått sparken. När Scotland Yard fick upp ögonen för mannen hade han dock varit död sedan 2009.

Mediebevakningen

Det är få som har missat bilderna på Madeleine. Jakten på sanningen kring försvinnandet har följts av en hel värld och hennes namn är världskänt. Men varför blev det så? Mängder av andra barn har försvunnit under dessa tio år – men fortfarande är ”Maddie”-fallet något de allra flesta känner till. Gerry McCann sa i en intervju med Vanity Fair 2008 att han bestämde sig för att göra allt för att Madeleine skulle stanna i offentligheten – så att hennes namn inte skulle glömmas bort och människor sluta leta.

Mediecirkusen kring paret McCann har varit enorm de senaste tio åren. En brittisk nyhetschef ska ha sagt: "Sätt Madeleine McCann på förstasidan och försäljningen stiger med 30.000 ex". Foto: TT / NTB Scanpix

Tidigt anlitade paret McCann PR-folk och talespersoner som marknadsförde bilder på Madeleine och matade den ivriga pressen med information. Till och med den brittiska regeringen sände presstalespersoner till Portugal, vilket aldrig skett i ett sådant här fall tidigare. Den portugisiska polisen var starkt kritisk till föräldrarnas agerande och kallade det en ”mediecirkus” som störde polisutredningen. Mindre än två veckor efter försvinnande satte paret upp en fond för att samla in pengar för att finna sin dotter. Fondens hemsida hade 58 miljoner besökare under de två första dagarna. Flera kända personer, som miljardären Richard Branson, fotbollsspelaren David Beckham och författaren JK Rowling donerade stora summor till kampen för att hitta Madeleine. Även påven engagerade sig i fallet.

Sökandet efter den lilla flickan engagerade en hel värld - här syns efterlysningen på storskärm under en fotbollsmatch på Wembley 2007. Foto: AP Photo/Alastair Grant

Paret McCann har outtröttligt fortsatt att åka land och rike runt – bland annat för att marknadsföra den bok Kate McCann skrivit om sin dotters försvinnande.

I dag

Polisutredningen som går under namnet ”Operation Grange” som Scotland Yard startade upp 2011 pågår fortfarande, men är rejält bantad. Som mest arbetade 29 poliser och åtta civila med fallet och så sent som 2014 grävde brittisk polis på olika platser i Portugal efter Madeleines kropp, vilket inte gav något. I september 2015 krymptes utredningen till att endast sysselsätta fyra poliser.

Brittisk polis söker igenom ett område i Praia da Luz 2014 – sju år efter Madeleine McCanns förvinnande. Foto: TT / NTB Scanpix

Förra året hade Operation Grange kostat över 125 miljoner kronor. Poliser uttalade sig i medier att utredningen troligtvis snart skulle komma att läggas ned. I mars 2017 kom dock beskedet att brittiska inrikesdepartementet skjuter till ytterligare 900.000 kronor för att polisjakten på Madeleine ska kunna fortsätta i sex månader till. Genom åren har flera pensionerade poliser och privatdetektiver som arbetat med fallet brutit tystnaden och levererat sina teorier, men inget har framkommit som pekar på att polisen är nära ett svar på vad som hände Madeleine McCann. Kanske får gåtan och det som ses som det hårdast bevakade försvinnandet i modern historia aldrig en lösning.

Vi kanske aldrig får se henne igen. Men man har ändå kvar hoppet. Fortfarande.

Gerry McCann

Det är som hennes far Gerry McCann sagt till Vanity Fair:

-Chansen att vi får se Madeleine igen är liten. Det är så svårt. Väldigt svårt. Vi kanske aldrig får se henne igen. Men man har ändå kvar hoppet. Fortfarande.

Foto: Kate McCann


Helena Zachariasson


helena.zachariasson@svt.se