Vägen till Elyséepalatset

Den 7 maj i år avgörs vem som tar över presidentmakten i Frankrike för de kommande fem åren. Här förklarar vi hur valet går till – och presenterar vilka som kämpar om att i vår få kliva in i Elyséepalatset, presidentresidenset i Paris.

Presidentvalet

23 april – 7 maj 2017

Den sittande, socialdemokratiske presidenten François Hollande har brottats med usla opinionssiffror och meddelat att han inte ställer upp för omval, vilket har lämnat fältet öppet för kandidater från hela det politiska spektrumet.

För att väljas till president i Frankrike krävs att man väljs med en absolut majoritet av rösterna, alltså över 50 procent. Till skillnad från presidentvalet i exempelvis USA finns inget system med elektorer, utan presidenten väljs direkt av folket. Alla franska medborgare över 18 år har en grundläggande rätt att rösta i presidentvalet.

Om ingen kandidat når över 50 procent i en första valomgång, hålls två veckor senare en andra, avgörande valomgång där endast de två kandidater som fick flest röster i den första omgången deltar.

Klicka på profilbilderna för att läsa mer om respektive kandidat.

Fillon

Hamon

Le Pen

Mélenchon

Macron

Andra omgången

Macron

Le Pen

Ej klart

Historiskt har valet alltid skett i två omgångar, då ingen kandidat någonsin nått över 50 procent i en första omgång. Den som har kommit närmast är Charles de Gaulle, som fick 44,6 procent av rösterna i valet 1965.

I år hålls den första omgången söndagen den 23 april, och den andra är planerad till söndagen den 7 maj.

Vi har i den här artikeln fokuserat på de kandidater som ligger främst i opinionsundersökningarna inför den första valomgången. Fler kandidater kan tillkomma om läget förändras. Övriga kandidater som klarat nomineringskraven är Nathalie Arthaud, François Asselineau, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, Jean Lassalle och Philippe Poutou.

Vänsterns primärval

22 – 29 januari 2017

Det som kallas vänsterns primärval organiserades av det regerande socialdemokratiska Socialistiska partiet och ett antal av dess allierade rödgröna partier. Syftet var att utse vilken kandidat som man vill se som efterträdare till partikollegan François Hollande på presidentposten.

Den franska vänstern är dock uppdelad i många olika partier och grupperingar, och flera mellanstora partier och kandidater åt vänster valde att avstå från medverkan i primärvalet, och ställer i stället upp direkt i presidentvalet i april.

Primärvalet hölls i två omgångar, enligt samma mall som presidentvalet: En första omgång hölls söndagen den 22 januari, och en avgörande omgång mellan de två främsta kandidaterna en vecka senare, den 29 januari.

Hamon

Montebourg

Peillon

Valls

Andra omgången

Hamon

Valls

Hamon

Med få undantag och tillägg fick alla röstberättigade franska medborgare rösta i primärvalet, förutsatt att man uppgav sig skriva under på vänsterns och ekologisternas värdegrunder. Dessutom krävdes en avgift på en euro per valomgång för att lägga sin röst. Pengarna går till att täcka kostnaderna för att organisera valet.

De som slogs ut i primärvalet har genom sin medverkan lovat att ge sitt stöd till den segrande kandidaten inför presidentvalet.

Sammanlagt deltog sju kandidater i vänsterns primärval. Vi har i denna artikel valt att fokusera på de fyra främsta kandidaterna i den första valomgången. Utöver dessa medverkade även Sylvia Pinel, François de Rugy och Jean-Luc Bennahmias.

Högerns primärval

20 – 27 november 2016

I november 2016 höll den franska högern och centern ett gemensamt primärval för att utse sin kandidat till presidentvalet.

Formatet följde i stort sett mallen för vänsterns primärval här ovan. Inget parti står i det här fallet som officiell organisatör, men alla betydande kandidater i primärvalet kom från Frankrikes största högerparti, Les Républicains (Republikanerna). Röstande var också tvungna att uppge sig dela högerns och centerns värdegrund.

Fillon

Juppé

Sarkozy

Kosciusko-Morizet

Andra omgången

Fillon

Juppé

Fillon

Den första omgången hölls den 20 november, vari den före detta presidenten Nicolas Sarkozy till mångas förvåning direkt slogs ut. I den andra, avgörande omgången slogs Alain Juppé ut till förmån för den på förhand otippade segraren François Fillon.

Den tidigare premiärministern Fillon är därmed kandidat i presidentvalet för Les Républicains och större delen av den traditionella franska högern.

Liksom till vänster valde dock ett antal höger- och centerkandidater att inte delta i primärvalet, utan ställer upp direkt i presidentvalet ändå.

Sammanlagt deltog sju kandidater i högerns primärval. Vi har i denna artikel valt att fokusera på de fyra främsta kandidaterna i den första valomgången. Utöver dessa medverkade Jean-François Copé, Bruno Le Maire och Jean-Frédéric Poisson.

Artikeln uppdateras med mer information under valets gång.