De gör upp om presidentposten

Marine Le Pen och Emmanuel Macron. Bara två namn kvar i kampen om presidentposten – men redan har de hunnit vända upp och ned på Frankrikes politiska landskap. SVT Nyheter har tittat närmare på slutkandidaternas politik och skapat en överskådlig guide för dig som vill få snabb koll inför den andra avgörande omgången.


Så tycker kandidaterna om …



EU

Emmanuel Macron Är positiv till EU och vill stärka unionen genom ett fördjupat försvarssamarbete och reformera eurosamarbetet. Han vill bevara det passfria Schengensamarbetet och värnar om ett gränslöst Europa, samtidigt som han vill stärka EU:s yttre gränser och öka resurserna till EU:s gränsmyndighet. Macron talar ofta om ett mer integrerat EU och EU:s suveränitet istället för medlemsländernas egna frihet.

Marine Le Pen Är EU-skeptisk och vill omförhandla Frankrikes relation till unionen och har talat om en folkomröstning om ett utträde ur EU. Hon är även öppen för att lämna eurosamarbetet.


Utrikespolitiken

Emmanuel Macron Macron backar insatser i Syrien och är kritisk till den syriska regimens användning av kemiska vapen. Han är också kritisk till Rysslands inflytande över fransk inrikespolitik och har anklagat Moskva för att arbeta mot hans kampanj. Dessutom har han sagt att Frankrikes koloniala historia i Algeriet är ett "brott mot mänskligheten".

Marine Le Pen Vill ha starkare band till Ryssland och är emot ett ingripande mot den syriska regimen. Le Pen är också starkt kritisk mot Nato och ett stort fan av Donald Trump.


Invandringen och religionen

Emmanuel Macron Har hyllat Tysklands Angela Merkels öppna invandringspolitik. Samtidigt vill han införa språkkrav för att få franskt medborgarskap och stärka EU:s yttre gränser. Han är också för religionsfrihet och har uttalat sig kritiskt kring diskriminering av muslimer och deklarerat "Ingen religion är ett problem i Frankrike".

Marine Le Pen Hennes partis kärnfråga. Hon vill minska invandringen drastiskt med 80 procent och ha en maxgräns på 10.000 invandrare per år. Hennes främsta vallöfte är att stänga Frankrikes gränser och göra det svårare att bli fransk medborgare. Le Pen har uttalat stark kritik mot islam och samarbetar med antimuslimska högerpopulistiska ledare i Europa. Partiet har har försökt närma sig den judiska delen av befolkningen men Le Pen fick nyligen kritik efter att hon förnekade Frankrikes inblandning i hur judar samlades in i Paris under Förintelsen.


Ekonomin

Emmanuel Macron Vill få ordning på den sviktande ekonomin genom företagsvänliga reformer på arbetsmarknaden och reformera pensionssystemet. Han vill byta ut förmögenhetsskatten mot en ny fastighetsskatt och sänka företagsskatten. Andra förslag är en rejäl minskning av de offentliga utgifterna och banta den offentliga sektorn med 120.000 anställda. Vill istället satsa på förnybar energi och moderniserad infrastruktur.

Marine Le Pen Är kritisk till åtstramningspolitiken och vill beskatta utländsk arbetskraft och import till Frankrike hårdare. Hon är för en mer protektionistisk handelspolitik, vill förstatliga banker och talar ofta om återindustrialisering, som har lockat många ur arbetarklassen. Har sagt att hon vill "skydda Frankrike mot de två onda tvillingarna, anglosaxisk multikulturalism och politisk korrekt liberalism".


Jobben

Emmanuel Macron Vill möjliggöra för företag att kunna omförhandla 35-timmarsveckan, en helig ko hos fransmännen. Han vill också ha tuffare krav på a-kassan, arbetslösa som upprepade gånger tackat nej till jobb ska bli av med bidraget. Människor ska också kunna jobba längre än till 60, som är den franska pensionsåldern, menar Macron. Samtidigt vill han satsa på lärlingprogram för att minska ungdomsarbetslösheten. Har satt upp ett mål att minska arbetslösheten till 7 procent från nuvarande 9,7 procent.

Marine Le Pen Har lovat att skydda offentligt anställda, behålla 35-timmarsveckan och pensionsåldern vid 60 år. Hon vill försvara välfärdssystemet och satsa på arbetarna, som hon ser som landets framtid.


Säkerhet

Emmanuel Macron Vill satsa på försvaret, återinföra allmän värnplikt och anställa 10.000 extra poliser.

Marine Le Pen Kritisk till att Frankrike inte gjort tillräckligt för att förhindra terrorattacker och vill utvisa personer som övervakas av säkerhetstjänsten. Vill ha skärpt lagstiftning och ökad trygghet genom ökade resurser till polisen.


Emmanuel Macron, 39 år

Född: 1977 i Amiens i norra Frankrike i en välbärgad läkarfamilj. Båda hans föräldrar och två yngre syskon är alla läkare.

Familj: När Macron var 15 år träffade han sin blivande fru Brigitte Trogneux för första gången, då hon var hans lärare i franska och drama. Hon har tre barn från ett tidigare äktenskap och flera barnbarn.

Bakgrund: Macron är känd som en toppstudent som har läst filosofi och statsvetenskap på universitetet i Nantes innan han studerade vidare på en av Frankrikes mest prestigefyllda skolor, känd som en plantskola för framtida franska ledare. Efter examen tog han sig an en framgångsrik karriär inom bankvärlden och blev mångmiljonär.

Politisk karriär: Macron började som politisk rådgivare åt den nuvarande presidenten Francois Hollande och blev 2014 ekonomiminister i Hollandes socialistiska regering, en av Frankrikes yngsta ministrar någonsin. Förra året lämnade Macron regeringen för att starta den politiska mittenrörelsen En marche! (ungefär: På väg!) som på bara ett år fått över 200.000 anhängare. Trots sin korta politiska karriär och utan ett etablerat parti i ryggen har Macron erövrat en rockstjärnestatus bland sina trogna fans. Politiskt är han socialliberal och blandar höger- och vänsterpolitik i en mix som lockar väljare från båda håll. Samtidigt har han fått kritik för att hans kampanj inte innehåller tillräckligt direkta förslag eller en klar agenda.



Marine Le Pen, 48 år

Född: 1967 i den förmögna Parisförorten Hauts-de-Seine. Hennes far är Jean-Marie Le Pen, grundare till det högerpopulistiska partiet Nationella fronten. Efter att föräldrarna skiljde sig har Marine Le Pen förlorat kontakten med sin mor.

Familj: Marine Le Pen har varit gift två gånger tidigare men lever sedan 2000 tillsammans med advokaten Louis Aliot som också är vice ordförande för hennes parti Nationella fronten. Le Pen har tre barn med sin första make.

Bakgrund: När Marine Le Pen var åtta år blev hennes hem utsatt för en bombattack, när familjen låg och sov. Den händelsen och de hot och trakasserier hon fått utstå under barndomen och skolgången på grund av sin fars nationalistiska politik är något som Le Pen själv säger har format henne mest under uppväxten. Hon har en juristexamen vid Université Pantheon-Assas i Paris och även en masterexamen i straffrätt. Efter examen arbetade hon en tid som advokat innan hon blev chefsjurist för Nationella Fronten.

Politisk karriär: 1998 valdes hon in som regionfullmäktige i den nordliga regionen Nord-Pas-de-Calais. 2004 valdes hon in i regionfullmäktige i Paris-regionen för att sedan återvända till norr 2010. Hon har också valts som Europaparlamentariker i valen 2004 och 2009. Sedan 2011 är hon partiledare för Nationella Fronten sedan hennes far avgick från posten. I presidentvalet 2012 kandiderade hon till presidentposten och gjorde då partiets bästa val någonsin. Le Pen beskrivs som mjukare och mer demokratiskt lagd än sin far Jean-Marie Le Pen, men driver liksom honom en nationalistisk politik med kraftigt minskad invandring och företräde till sociala förmåner för franska medborgare. Innan hon tog över partiet jämförde hon muslimer som bad på gatorna med den tyska ockupationen men sedan dess har hennes retorik mjuknat. Hon är inte traditionellt konservativ - är emot homosexuellas rätt att gifta sig men har starkt försvarat kvinnors rätt till abort.

Källor: BBC News, Al-Jazeera, Telegraph, The Guardian, Financial times, Business Insider, Independent, CNN


Helena Zachariasson


helena.zachariasson@svt.se