Pejl

IS kontroll i Irak och Syrien – stad för stad

Terrorgruppen IS kontrollerar i dag stora landområden i både Syrien och Irak. Men maktbalansen skiftar snabbt i den kaotiska konflikten. SVT följer utvecklingen och uppdaterar denna sida med de senaste stora lägesförändringarna. Senast uppdaterad: 23 juni 2015

Senaste stora händelserna

22 juni

Den syrienkurdiska milisen YPG tog kontrollen över staden Ein Issa, fem mil från Raqqa.

Visa på karta

15 juni

Kurdiska styrkor tog makten över den IS-kontrollerade gränsstaden Tal Abyad, med hjälp av understödjande flygbombningar.

Visa på karta

24 maj

Efter att irakiska regeringsstyrkor drog sig tillbaka tog IS över även den irakiska sidan av gränsen al-Tanf/Waleed.

Visa på karta

22 maj

IS erövrade den sista regimkontrollerade gränsövergången mellan Irak och Syrien efter att regimstyrkor övergett al-Tanf.

Visa på karta

20 maj

IS erövrar syriska Palmyra, en av den syriska regimens högborgar. Attacken föregicks av rapporter om att regimen evakuerade stadens fängelse.

Visa på karta

18 maj

Mellan den 15 och 18 maj genomför IS en storskalig attack mot al-Ramadi och tar kontrollen från den irakiska regeringen.

Visa på karta

14 maj

Den syriska regimen förlorar den strategiskt viktiga staden al-Sukna till IS.

Visa på karta

1 april

Irakiska regeringsstyrkor tar kontroll över Tikrit efter långvariga strider med IS.

Visa på karta
  • Islamiska staten
  • Kurdisk militär
  • Regeringsstyrkor
  • al-Nusrafronten
  • Delad kontroll
  • Rebellgrupper
  • Omstritt område
Källa: Institute for the Study of War. Karta: Natural Earth Data/Mapbox Streets/SVT.

De stridande parterna

Det finns hundratals beväpnade grupper i Irak och Syrien. De flesta är små och agerar på lokal nivå. Här presenteras några av de mest inflytelserika organisationer och stater som kontrollerar territorium.

  • Islamiska staten

    IS är en sunnimuslimsk terrororganisation med rötter i al-Qaida. Gruppen har utropat ett kalifat med Abu Bakr al-Baghdadi som högsta ledare. FN uppskattade i april 2015 att omkring 25.000 utländska krigare strider i IS led.

  • al-Nusrafronten

    al-Nusrafronten (JN) är al-Qaidas officiella gren i Syrien. Gruppen bildades i början av 2012, och delar ideologiska idéer, rötter och mål med IS. De två organisationerna kan dock ses som konkurrerande om samma maktposition.

  • Peshmerga

    Irakiska Kurdistans militära styrkor kallas ofta Peshmerga, men namnet används även om kurdiska styrkor i allmänhet. De har vid flera tillfällen varit i hårda strider mot IS. Peshmerga ingår i den USA-ledda koalitionen mot IS.

  • YPG

    YPG är en syrisk-kurdisk milisgrupp som utgör den väpnade grenen av partiet Kurdiska demokratiska unionen. Gruppen spelade en stor roll i försvaret av Kobane under IS attack mot staden i början av 2015.

  • Irak

    Irakiska armén (ISF) har under det senaste året förlorat kontrollen över ett flertal städer till IS. Den shiadominerade regeringen har haft svårt att vinna den sunnimuslimska befolkningens förtroende, något som IS och andra rebellgrupper har dragit nytta av.

  • Syrien

    Den syriska regeringen har förlorat stora landområden under inbördeskriget som rasat sedan 2011. FN har anklagat regeringen för krigsbrott och brott mot mänskligheten.


© Sveriges Television AB