Krisen i Miljöpartiet

En avgående bostadsminister, kritiserade uttalanden och kraschande opinionssiffror. Händelserna som skakat Miljöpartiet har löst av varandra – ända fram till beskedet om att språkröret Åsa Romson byts ut och lämnar sina ministerposter. Här är vad som hänt de senaste veckorna.

14 april Middag med extremister

Flera svenska medier publicerar en bild som snabbt sprids. Det är en bild som visar hur bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) äter middag tillsammans med företrädaren för den svenska grenen av den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna, Ilhan Senturk.

Snart avslöjas att även företrädare för den islamistiska organisationen Milli Görüs fanns med vid middagen.

SVT kunde samtidigt avslöja att Kaplan vid flera tillfällen träffat representanter från Milli Görüs och även då fångats på bild:

Mehmet Kaplan kritiseras under de kommande timmarna hårt för sitt agerande, bland annat av statsminister Stefan Löfven och kulturminister Alice Bah Kunke.

Kaplan själv säger såhär, när SVT konfronterar honom med uppgifterna:

Kaplan säger senare i SVT:s Aktuellt att han inte ser något fel i att ha dialog med olika föreningsföreträdare, och att han inte var medveten om att en representant för Grå vargarna närvarade vid middagen.

15 april Kaplan försvaras av Romson

Kritiken mot bostadsministern växer, både innanför och utanför partiet. Flera kräver en förklaring av Kaplan. Samtidigt tar språkröret Åsa Romson Kaplan i försvar då hon säger i en intervju med Svenska Dagbladet att varken Mehmet Kaplan eller Grå varnarnas svenska ordförande visste om att de befann sig på samma middag.

Trots den massiva kritiken visar en rundringning som SVT Nyheter gör att distrikten vid den här tiden fortfarande här förtroende för Kaplan.

Läs mer: Massivt stöd för Kaplan

17 april Nazijämförelsen

Svenska Dagbladet avslöjar att Mehmet Kaplan under ett seminarium 2009 sagt att ”israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 1930-talet”.

Läs mer: Kaplans kritiserade uttalande

Återigen kommer hård kritik från flera håll. Mona Sahlin sågar Kaplan i SVT:s Agenda och kallar hans uttalande för en ”fullständigt horribel jämförelse”.

Mehmet Kaplan försvarar uttalandet i en skriftlig kommentar och skriver:

liknelsen syftade till att visa att historien kan upprepa och att han och Miljöpartiet tar avstånd från alla former av rasism antisemitism och extremism.

18 april Kaplan och Erdoğans man

SVT Nyheter kan avslöja att bostadsministern under flera år har haft mycket tät kontakt med en person som arbetar för den turkiska regimen, Rafet Candemir.

18 april Mehmet Kaplan avgår

Bostadsministern avgår, meddelar statsminister Stefan Löfven under en presskonferens. Mehmet Kaplan själv säger under presskonferensen att han tar avstånd från alla former av extremism, men att debatten som uppstått gör det svårt för honom att fortsätta arbetet som bostadsminister.

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson ger efter presskonferensen Kaplan sitt stöd.

Låt mig vara tydlig, det här är inte en bekräftelse av de uppgifter om mig som jag anser vara felaktiga. Jag vet vem jag är. Därför kan jag tryggt kliva av. Jag tänker fortsätta mitt engagemang. Jag känner ett mycket starkt stöd från mitt parti.

19 april Romsons groda

Under en intervju i SVT:s Gomorron Sverige kallar Åsa Romson terrordåden i USA 11 september för ”olyckorna” då hon beskriver Mehmets Kaplans politiska gärningar i samband med terrorattackerna.

Romson förklarar senare att hon syftade på situationen för muslimer i Sverige efter attackerna.

20 april Det uteblivna handskaket

Ett nytt avslöjande skakar partiet. Den miljöpartistiske Stockholmspolitikern Yasri Khan, som föreslagits av valberedningen till partistyrelsen, vägrar i samband med en intervju att ta TV4:s kvinnliga reporter i hand, vilket skapar stora rubriker.

Några timmar senare meddelar Yasri Khan att han lämnar politiken. Och såhär säger han i den första TV-intervjun efter avhoppet, i Aktuellt:

20 april Försöker tysta kritiken

Samma dag försöker MP-toppen Magnus Johansson, planeringschef på utbildningsdepartementet, utöva påtryckningar mot Aktuellts redaktion för att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan. Johansson försökte under ett telefonsamtal erbjuda kritiska partiröster mot Yasri Khans nominering till partistyrelsen som kunde medverka i programmet, i utbyte mot att SVT:s programledare skulle ”steka” delen om Kaplan.

Miljöpartiet meddelar senare under eftermiddagen att man stänger av Magnus Johansson tills vidare.

Läs mer: Så försökte MP-toppen tysta Aktuellt

21 april Brev till medlemmar

Ett öppet brev går ut till alla Miljöpartiets medlemmar med en uppförandekod, där man bland annat uppmanar till att behandla män och kvinnor lika, och inte umgås med extremister.

Samtidigt kommenterar Gustav Fridolin den senaste tidens kris i SVT:s Gomorron Sverige. Om det faktum att partikollegan Yasri Khan vägrat skaka hand med en kvinna säger Fridolin något som under dagen får skarp kritik från statsminister och partivänner:

Jag hade inte förstått hur kränkande många kvinnor tycker att det kan vara.

Senare samma dag ber språkröret om ursäkt i Aktuellt för sin kommentar, och för turbulensen inom partiet.

22 april Rasande opinionsmätningar

Miljöpartiet har blivit toppstyrt. Det säger tidigare språkröret Birger Schlaug när han besöker SVT:s Gomorron Sverige. Schlaug framför hård kritik mot partiets ledning och säger att han inte tycker att språkrören ”hanterar situationen”.

Samtidigt visar en opinionsmätning som Sifo gjort för SVT Nyheter att förtroendet för språkrören rasar, framförallt för Åsa Romson. Men stödet i distrikten är fortfarande stort.

23 april Krav på språkrörens avgång

De kommande dagarna haglar kritiken och missnöjet från flera håll i landet. Och nu kommer också kraven på avgång, bland annat från Etelka Huber, kommunalråd för MP i Nässjö.

För mig är det här ett lagspel och när det inte fungerar ska lagledarna avgå

25 april Öppnar för att lämna

En blixtinkallad presskonferens tillkallas. Åsa Romson och Gustav Fridolin meddelar att man är beredda att lämna sina poster och lämna över om valberedningen anser att någon annan kan göra jobbet bättre. Båda är tydliga med att de vill stanna kvar om de har ett tillräckligt starkt stöd.

Bland MP-distriken möts beskedet av både positiva reaktioner, men även ett missnöje mot hur partiet hanterat de senaste veckornas kris.

28 april – 4 maj Kritiken växer

Flera MP-distrikt i landet uppger att de vill se Åsa Romson och Gustav Fridolin utbytta, bland annat i Norrbotten.

Flera tunga partiföreträdare kräver öppet att Åsa Romson ska avgå.

Men de två personerna som pekas ut som möjliga ersättare, Isabella Lövin och Carl Schlyter, säger båda att de inte tänker kandidera till språkrörsposten. I en intervju med SVT:s Gomorron Sverige är Romson och Fridolin tydliga med att de vill fortsätta.

9 maj Romson petas, Fridolin blir kvar

En ny presskonferens, den här gången med Miljöpartiets valberedning som meddelar att Åsa Romson inte kommer att nomineras som språkrör vid partiets kongress. Isabella Lövin föreslås istället ta över posten – tillsammans med Gustav Fridolin som får förnyat förtroende.

Efter beskedet möter SVT Åsa Romson i hennes arbetsrum för en intervju.

Senare under dagen meddelar Romson att hon avgår ur regeringen och avslutar sina ministeruppdrag, som vice statsminister och miljöminister.

13-15 maj Kongress

På fredagen inleds Miljöpartiets kongress i Karlstad. Det är här det slutgiltiga valet görs om vilka som ska bli partiets språkrör.


Ella Berger ella.berger@svt.se

Fredrik Edgren fredrik.edgren@svt.se

13 maj 2016


© Sveriges Television AB