Clara Lidström

Jag känner att jag via min plattform har skapat ett sammanhang där min röst räknas

UNDERBARA CLARA

Hon är bosatt i ett gammalt hus på den västerbottniska landsbygden och brinner för jämställdhet och miljöfrågor. Clara Lidström är i dag en av Sveriges mest lästa kvinnor - och mångas stora inspirationskälla - via sin blogg Underbara Clara.

Clara är född och uppvuxen i Umeå, omgiven av kreativa vänner med starka politiska åsikter. Hemma vid köksbordet pågick en ständig samhällsdiskussion. Clara kände tidigt att hon blev lyssnad på och tagen på allvar av sina föräldrar som lät henne diskutera.

- Det har varit viktigt och gett mig en trygghet att våga sticka ut hakan och debattera, säger hon.

Hennes pappa är musiker och hennes mamma, som dog när Clara var i 20-årsåldern, jobbade inom vården. Clara var som liten en teaterapa, alltid med ett skämt i beredskap. Men samtidigt uppfattades hon som lillgammal, med en stark integritet.

- Jag kommer ihåg att mina föräldrar chockades när läraren ringde hem och sa att jag var så tyst i skolan. Det var raka motsatsen till hur jag var hemma.

I slutet av mellanstadiet fick hon sitt politiska uppvaknande genom boken Fittstim.

Det är inte så populärt och komma och vara värsta rabiata feministen när man är 14 år - när ingen annan ens vet vad feminist är

PRÄKTIGHETEN

Clara vänder sig främst till kvinnor med sin blogg, något som till en början ansågs som löjeväckande och lite fult.

- Det var lite hotfullt när unga kvinnor skapade gemenskaper där vi bekräftade och var schyssta mot varandra - och inte behövde killar för att värdera det vi gjorde, säger hon

Allt eftersom hennes plattform har vuxit har Clara också blivit mer medveten om hur hon uttrycker sig. Hon ses inte längre som en underdog.

- Jag inser att jag inte kan gå på lika hårt fram och riskera att sparka neråt, det har varit lite svårt att acceptera och förstå.

Clara gifte sig ung, fick barn tidigt, dricker inte alkohol och har aldrig använt droger. Hon gillar att odla, bor på landet och uppfattas ofta som präktig.

- Det finns inget dåligt i att vara präktig. Jag passade aldrig in i rollen att vara omtyckt, festa och klä mig på ett visst sätt, säger hon

Umeå har länge varit ett starkt vänsterfäste bland ungdomar, och Clara rörde sig i kretsar där alla var röda, vegetarianer och feminister. Det gjorde det svårt att ha andra politiska åsikter.

- Men när jag började gymnasiet insåg jag att det på riktigt fanns folk som röstade på Kristdemokraterna. Det kom som en chock - men det var utvecklande att träffa människor med andra åsikter än dem jag vant mig vid.

På gymnasiet kunde jag blomma ut och känna att jag inte var den konstigaste - utan kanske en av de minst konstiga - på skolan.

Ur programmet Eftersnack i SVT 2008

FRAMGÅNGEN

Claras blogg är en av Sveriges mest lästa livsstilsbloggar. Hon har gett ut ett flertal böcker och nyligen också lanserat en egen klädkollektion. Hon strävar ständigt efter att föra fram nya perspektiv i jämställdhetsdebatten.

- Det är en berusande känsla att kunna vara med och påverka, säger hon.

Men framgången har också haft ett pris. Förra året drabbades Clara av utmattningsdepression och vägen tillbaka har varit lång och stundtals skamfylld.

- Jag har ju byggt bloggen runt idén om sex timmars arbetsdag och slagit mig för bröstet och sagt att jag lurat systemet. Sen är det jag som plötsligt är lurad och arbetat slut på mig själv, säger hon.

I dag är en stor del av glädjen tillbaka och Clara har nya planer framåt för att ytterligare stärka sin plattform.

Hon har inlett ett samarbete med FN:s barnfond Unicef och besökte nyligen Malawi, ett av de fattigaste länderna i södra Afrika där barnen drabbats hårt av långvarig torka.

Mina bästa inlägg och texter kommer ur ilska, och då har jag inte gjort en analys innan av hur det kan drabba mig negativt

FÖLJARNA

De senaste fem åren har Clara satsat på sitt företag på heltid och byggt ett starkt varumärke. Till en början fanns tanken att arbeta som högstadielärare om företaget skulle gå dåligt, men idag tänker hon tvärtom.

- Jag vill absolut inte göra nåt annat. I dag är min stora rädsla att allting ska ta slut, att mina följare ska börja ifrågasätta och lämna mig. Ju mer man byggt upp, desto högre blir fallet.

Med starka åsikter följer också starka meningsmotståndare. Men Clara välkomnar debatt och har inga svårigheter att tala för sin sak eller sina åsikter.

- De är de som ger sig på mig personligen, med påhopp om mitt utseende eller min roll som mamma, som är svårare att värja sig emot. Vissa dagar är värre än andra.

Men oftast får hon mycket kärlek. Med åren har hon byggt upp en följarskara som tar henne i försvar när hoten och hatet fyller kommentarsfälten.

Tillsammans med journalisten Erica Dahlgren driver hon också "En underbar pod".

Uppenbarligen är det många stadsbor som känner sig kränkta av mina krönikor - bra! Då får dom känna på hur det är att bo i Norrland och att alla driver med ens dialekt

OM CLARA LIDSTRÖM

Namn: Clara Sofia Lidström.

Född: 20 april 1986 i Umeå.

Familj: Maken Jacob Lidström och sönerna Bertil och Folke.

Bor: I Tvärålund utanför Umeå.

Gör: Bloggare, fotograf och föreläsare. Clara skriver också krönikor i Expressen där hon ryter ifrån. Hon började blogga i september 2006 på bloggen "UnderbaraClara - the kristet fashionistiska feministiska alternativ du älskar".

2011 var hon sommarvärd i P1 och 2013 kom den första av hennes hittills sju böcker ut.

Claras blogg är en av Sveriges mest lästa livsstilsbloggar och hon skriver om allt ifrån inredning och matlagning till entreprenörskap, feminism och miljöfrågor.

2017 utsågs bloggen till Årets tidskrift på nätet av Internetworld.

Clara har tagit emot flertalet pris och utmärkelser för sitt arbete och engagemang i miljöfrågor. Däribland WWF:s pris som Årets Miljöhjälte 2013, som delades ut av HM Carl XVI Gustaf.

Dolda talanger: Bra på att sjunga och nypas med tårna, jag skulle klara mig bra utan händer, eftersom jag är så duktig på att använda mina fötter och tår.

Något som få vet? Många får uppfattningen av att jag skulle vara så snäll, men jag är sjukt tävlingsinriktad. Jag vill vinna i allt men skulle aldrig erkänna att jag tänker så. Det handlar om allt från att springa fortare till att skriva bättre eller få en större blogg än vissa andra.

Senast lästa bok? Röde Orm av Frans G Bengtsson. En gammal klassiker, så jag nu kan vara med när den diskuteras bland mina vänner.

Favoritcitat? ”Du skulle inte bry dig så mycket om vad andra tycker om dig, om du visste hur sällan folk tänker på dig”. Alltså jag gillar verkligen inte Doktor Phil - men just detta är en klok sak han sagt.

Samlar på? Gamla antika fotogenlampor som jag tänder på kvällarna och som ger ett mysigt sken.

Starkaste semesterminnet? Det är ett återkommande och ganska tråkigt semesterminne. Men varenda sommar när jag var liten åkte vi ut till en gård på landet. Där fanns ingen tv och ingen radio. Jag och min syster ägnade oss istället åt att sy och skriva. Hon jobbar som designer i dag och jag som bloggare och krönikör - så helt fel ute var vi inte redan då.Reporter: Magnus Nilsson

Fotograf: Åke Wehrling

SVT Opinion