Rebecca Weidmo Uvell

Politik är ju stort, det är inte bara partipolitik. Det jag håller på med är också politik, fast jag är fri opinionsbildare.

HÖGERSPÖKET

Hon kallar sig själv ”högerspöket vänstern älskar att hata”. Rebecca Weidmo Uvell tar plats, är tuff i sin argumentation och har på kort tid skapat sig en stark plattform på sociala medier.

Rebecca föddes i mitten av 70-talets gröna våg, när unga barnfamiljer vallfärdade från stressen i storstaden till lugnet på landsbygden. Familjen köpte kedjehus i Bålsta, en trött sovstad mellan Uppsala och Stockholm.

Hon växte upp i ett borgerligt hem och ville tidigt bekämpa socialismen. Första året i gymnasiet gick Rebecca med i MUF, moderata ungdomsförbundet. Det var samma år som Sverige fick en borgerlig regering med Carl Bildt som statsminister.

Drömmen var att bli civilekonom och siktet var inställt på Handelshögskolan i Göteborg. Precis som Gordon Gekko i filmen Wall Street skulle Rebecca göra karriär, tjäna stora pengar och köra en röd sportbil. Men traineejobben uteblev och politiken glömdes bort.

I stället fick hon anställning på en nischbank i Stockholm, där hon aldrig riktigt kände sig hemma.

När det borgerliga samhällsmagasinet Neo sökte ny marknadschef 2006 öppnades dörren till politiken igen. Efter tolv års frånvaro befann sig Rebecca plötsligt mitt i navet av borgerliga opinionsbildare.

Jag är mer lättsam än vad folk kan få bilden av. Jag finns ju mycket i skriven text - och skriven text är ett hårdare format.

FAMILJEN

Rebecca var tidigt intresserad av skolan och känner inte alls igen sig i den norska tv-serien Skam, där tonårsångesten dominerar.

- Jag såg till att krama musten ur varje ögonblick och bara njuta. Det är ett motto jag försöker ha även i dag, säger hon

Strax innan Rebecca fyllde 30 sa hon upp sig från sitt jobb. Hon tog ett års uppehåll från allt annat och skrev en Chick lit-bok - som dessvärre refuserades av bokförlagen.

- Det kanske var tur, för den blev inte så bra. Så egentligen var det resan med själva skrivandet som var målet.

Året därpå träffade hon sin stora kärlek Markus Uvell. Men drömmen om att skapa sig en egen familj skulle visa sig vara svårare än hon räknat med.

- Vi kämpade i över två år med bland annat IVF-behandling. Det kändes som att simma med näsan precis ovanför vattenytan. Någonstans började jag tro att jag aldrig skulle få möjlighet att bli mamma, säger hon.

Vi blev gravida på fjärde försöket. Varje gång man får ett negativt besked faller man naturligtvis ner i en ordentlig svacka.


Sture Palmgren och Per Unckel.


Vi kan inte ha en massa sossar som förstör landet - så kände jag då. Så känner jag delvis fortfarande.


FÖREBILDERNA

Rebeccas uppväxt präglades av ett socialistiskt Sverige - ett Sverige med löntagarfonder och statligt ägda telefoner. Det var något Rebecca tidigt ville förändra.

- Vi kan inte ha en massa sossar som förstör landet - så kände jag då. Så känner jag delvis fortfarande, och därifrån kommer drivkraften, säger hon.

Som 16-åring drog hon i hemlighet iväg till Lycksele med en kompis för att delta i MUF-stämman. Där stod striden mellan Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson som ny partiordförande för moderaterna - i dag en klassisk maktkamp i svensk politik som lämnade djupa sår i partiet.

- Jag minns att jag inte riktigt fattade det där, folk stod och grät efteråt. Jag var så ung och hade ljugit för mina föräldrar. De visste inte ens att jag hade varit där förrän många år efteråt.

Under två år arbetade Rebecca nära den tidigare moderata utbildningsministern och landshövdingen Per Unckel i ett regeringsprojekt. Han lärde henne hur politiken fungerar inifrån. Han var också den person som vigde paret.

- En borgerlig vigsel var för mig enda alternativet som ateist, men den enda skillnaden var egentligen att Gud inte var bjuden. Det var en stor förlust när Per gick bort i cancer i september 2011.

I dag har paret Weidmo Uvell varit tillsammans i tolv år och driver bland annat företag ihop.

Det finns folk som inte är jätteförtjusta i oss som par, vi har till exempel blivit beskrivna som 'ondskans representation i svensk offentlighet'.

MAKTEN

Rebecca diagnostiserades med hypotyreos vid 27 års ålder, en kronisk ämnesomsättningssjukdom som i media ofta beskrivs som en av de okända kvinnosjukdomarna.

- Det var ett hårt slag och en stor livskris. Det däckade mig totalt under några månader, men ledde också till att jag har fått en bättre distans till mig själv, säger hon.

Rebecca har på kort tid blivit en twittrare som anses ha stor makt. Hon driver i dag en av Sveriges största politiska bloggar och jobbar i stort sett dygnet runt.

- Är man först kan man oftast bli störst, och jag försöker alltid spinna vidare på nyhetsaktuella ämnen, säger hon

Ofta handlar texterna om ekonomi och skattefrågor. Ett av hennes absolut mest uppmärksammade blogginlägg skrev hon i juli 2015. Det handlade om Timbuktus skatteplanerande och resulterade i en debatt i P1 och en rad nyhetsartiklar.

Rebecca driver också podden “Borgarbrackor” där hon vill vara folkbildande på ett lättsamt sätt.

Jag hade ingen kolumn, var inte representant för nåt, jag är inte journalist, jag var inte känd - utan jag kom egentligen in från sidan.

OM REBECCA WEIDMO UVELL

Namn: Anna Emelie Rebecca Alexandra Weidmo Uvell.

Född: December 1975 i Upplands Väsby.

Familj: Tvillingarna Ruben och Felix, maken Markus Uvell.

Bor: I Stockholm.

Gör: Borgerlig opinionsbildare, författare, driver bloggen Borgarbrackor och även företag tillsammans med sin make Markus Uvell.

Yrkesliv: Studerat vid Handelshögskolan i Göteborg. Tidigare krönikör på Aftonbladet, Dagens Samhälle och Borås tidning. Arbetat som marknadschef för den borgerliga tidskriften Neo och som Skattebetalarnas Slöseriombudsman. Återkommande debattör i media.

På fritiden: Lagar mat, anordnar middagar och är ofta ute i sommarhuset på landet.

Beskriv dig själv: Min man brukar säga att jag är jobbig, men rolig. Själv skulle jag säga energisk och kreativ, men vill gärna också vara lite lättsam.

Oanande talanger: Gillar att påta i jorden och är en hängiven odlare av perenner och grönsaker.

Berätta något som få vet om: Är tredje generationens invandrare. Hittade min nu döde italienska farfar på internet i vuxen ålder, efter att han varit försvunnen sedan början av 50-talet. Det visade sig att jag har tre farbröder till i Canada, som jag planerar att besöka i framtiden. Brukar skylla på att jag har mitt temperament från min italienska sida.



Reporter: Magnus Nilsson

Fotograf: Åke Wehrling

SVT Opinion