Här är Trumps viktigaste spelare

Presidentens svärson, en chefsstrateg som anklagats för att vara rasist – och en kvinna som redan från början varit kritisk till Trump. De är några av personerna vars röster kommer att väga extra tungt för USA:s nye ledare. Här är Donald Trumps innersta krets.

Klicka på bilderna för att läsa mer!

Jared Kushner, 36 år, högsta rådgivare

Trumps svärson, Harvardstudent som blev fastighetsmagnat i familjeföretaget och även äger tidningen the New York Observer. Var en nyckelspelare i Trump-kampanjen.

Uppfostrad i judisk ortodox miljö och har bland annat rådgivit Trump om hans Israelpolitik. Hjälpte till att skriva svärfaderns bejublade tal till den pro-israeliska lobbyorganisationen AIPAC. Kommer att avgå som vd i familjeföretaget, sälja av fastigheter och inte ta lön i sin roll som rådgivare.

Steve Bannon, 63 år, chefsstrateg

Före detta marinofficer som studerat vid Harvard och arbetat på storbanken Goldman Sachs. Mest känd som chef för sajten Breitbart som beskrivs som ett forum för "alt-right-högern", extremhögern i USA, och kritiserats för rasistiska publiceringar. Har privat anklagats för att sympatisera med antisemitism och vit nationalism. Rekryterades som Trumps kampanjledare i augusti.

Delar den negativa synen på etablissemanget med många av Donald Trumps supportrar och har sagt att han och Trump nu ska bygga "det USA de vill se" med ekonomi och arbete i centrum.

Kellyanne Conway, 49, rådgivare

Politisk strateg och Donald Trumps tidigare kampanjchef som ofta fört presidentkandidatens talan i medier, även när det blåst som mest kring honom.

Trump har själv sagt att Conway spelat en stor roll för hans seger i presidentvalet och att hon har "otroliga kunskaper om hur man kommunicerar vårt budskap".

I rollen som rådgivare blir hon den mest inflytelserika kvinnan i Vita Huset.

Reince Priebus, 44, stabschef

Har varit ordförande i Republikanernas nationella kommitté sedan 2011.

Har starkt stöd hos flera tunga namn inom partiet, bland annat talmannen i representanthuset Paul Ryan och republikanernas ledare i senaten, Mitch McConell.

Som stabschef blir Priebus den person som har det yttersta ansvaret att föra Trumps agenda genom kongressen, han kommer att ha hundratals av Vita Husets medarbetare under sig.

Rex Tillerson, 64 år, utrikesminister

Före detta styrelseordförande och VD för oljejätten Exxon Mobil. Har goda relationer till flera stora världsledare, bland annat Rysslands president Vladimir Putin. Skrev under ett stort avtal med ryska statliga oljebolaget OAO Rosneft 2011 och blivit belönad med nationens "Vänskapsordern".

Har samtidigt förordat sanktioner mot Ryssland och är inte emot frihandelsavtalet TPP. Lång erfarenhet som företagsledare, oerfaren politiskt.

Jeff Sessions, 70 år, justitieminister

Tidigare advokat och senator från Alabama, suttit i senaten fyra gånger. Den första republikanen som gav sitt stöd till Trump. Förordat hårdare tag mot papperslösa. Är djupt konservativ och har röstat emot en lag som gör det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella.

Nominerades för 30 år sen till att bli federal åklagare men röstades inte fram på grund av anklagelser om att ha uttalat sig rasistiskt, något Sessions förnekade.

James N Mattis, 66 år, försvarsminister

Pensionerad general som tjänstgjort i marinkåren i över 40 år. Ledde insatsstyrka i Afghanistan 2001 och hade en nyckelroll i Irakkriget.

Bär smeknamnet "Mad dog" sedan tiden i Irak. Hamnade i blåsväder 2005 efter uttalandet att han tyckte att det "var roligt att skjuta vissa människor". Varit kritisk mot USA:s hantering av terrorgruppen IS och har en hård retorik mot Iran men vill samtidigt inte bryta kärnvapenavtalet. Är emot tortyr då han anser att det inte fungerar.

Har en hårdare ton mot Ryssland än Trump.

Nikki Haley, 44 år, USA:s ambassadör i FN

Första kvinnliga guvernören i South Carolina och USA:s första indisk-amerikanska guvernör. Uttalad kritiker till Donald Trump under primärvalen. Var den första kvinnan att utnämnas i hans kabinett.

Uppmärksammades då hon var drivande i att plocka ner den omdiskuterade sydstatsflaggan i samband med massmordet på nio personer i en kyrka i Charleston förra året. Har kritiserats för att inte ha tillräckligt mycket erfarenhet av internationella relationer.

John Kelly, 66 år, minister för inrikes säkerhet

Pensionerad general med 40 års tjänstgöring bakom sig som ansvarat för USA:s militära operationer i Latinamerika och Karibien. Var emot Obamas försök att stänga det kontroversiella Guantanamofängelset, som han själv varit ansvarig för att övervaka.

Varit ansvarig för hantering av säkerhetshot från kriminella drog-nätverk i Syd- och Centralamerika. Har varnat för människosmuggling och bristande säkerhet vid gränsen, vilket varit en av Trumps viktigaste frågor. Kommer att få stort inflytande när det gäller invandringen.

Mike Pompeo, 53 år, chef för underrättelsetjänsten CIA

Harvardutbildad jurist som tidigare varit representanthusledamot för Kansas med stöd i den konservativa Tea party-rörelsen. Ingick i den särskilda kommitté som granskade Bengazi-attacken 2012 där Hillary Clinton var i centrum.

Är emot att stänga Guantanamofängelset, vill slopa Obamas sjukvårdsreform och kärnvapenavtalet med Iran. Medlem i lobbyorganisationen NRA som förordar rätten att bära vapen. Har uttryckt stöd för NSA:s övervakning.

Michael Flynn, 57 år, fd nationell säkerhetsrådgivare, avgick 13 februari

Pensionerad trestjärnig generallöjtnant med stor erfarenhet från krigszoner.

Tvingades avgå mindre än en månad efter valet. Detta efter att det avslöjats att han innan han fick jobbet i Vita huset haft samtal med Rysslands ambassadör om möjligheten att lyfta amerikanska sanktioner. Flynn har medgett att han givit ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Mer från SVT Nyheter


Trumps kabinett – hela listan

Analys: Trumps kabinett – en oförutsägbar, konservativ Björnliga


Ella Berger


Text


ella.berger@svt.se

Eva Eliasson


Grafik


eva.eliasson@svt.se

Fredrik Edgren


Interaktion


fredrik.edgren@svt.se