Här är Trumps viktigaste spelare

Presidentens svärson, en chefsstrateg som anklagats för att vara rasist – och en kvinna som redan från början varit kritisk till Trump. De är några av personerna vars röster väger extra tungt för USA:s ledare. Här är Donald Trumps innersta krets.

Klicka på bilderna för att läsa mer!

Ivanka Trump, 35 år, rådgivare

Dotter till presidenten med titel presidentens assistent, oavlönad. Gift med presidentrådgivaren Jared Kushner. Framgångsrik företagsledare med eget varumärke med kläder, skor och smycken. Har avvecklat sin roll i företagsimperiet Trump Organization och överlämnat styret av det egna företaget till sin mans syskon. Politiskt har hon växlat mellan att stödja republikaner eller demokrater. Hon vill öka kvinnors möjligheter att göra karriär genom privat barnomsorg och utökad föräldraförsäkring.

Jared Kushner, 36 år, högsta rådgivare

Trumps svärson och gift med Ivanka Trump. Harvardstudent som blev fastighetsmagnat i familjeföretaget och även äger tidningen the New York Observer. Var en nyckelspelare i Trumpkampanjen.

Uppfostrad i judisk ortodox miljö och har bland annat rådgivit Trump om hans Israelpolitik. Han kommer att förhöras om sina kontakter med ryska affärsmän i samband med utredningen om Moskvas inblandning i Trumps presidentkampanj.

Steve Bannon, 63 år, chefsstrateg

Före detta marinofficer som studerat vid Harvard och arbetat på storbanken Goldman Sachs. Mest känd som chef för sajten Breitbart som beskrivs som ett forum för "alt-right-högern", extremhögern i USA, och kritiserats för rasistiska publiceringar. Har privat anklagats för att sympatisera med antisemitism och vit nationalism. Rekryterades som Trumps kampanjledare i augusti.

Han fick lämna sin plats i nationella säkerhetsrådet efter en ommöblering den 5 april 2017.

Herbert Raymond McMaster, 54 år, nationell säkerhetsrådgivare

Ersätte Michael Flynn, som avgick efter att ha vilselett vicepresident Pence som sina samtal med Rysslands ambassadör. Generallöjtnant och militär strateg som vann ryktbarhet under Gulfkriget och i Irak. Han väckte uppmärksamhet när han kritiserade militära och politiska ledare under Vietnamkriget. Han har även doktorerat i USA:s historia.

Mike Pence, 57 år, vicepresident

Jurist och politiskt erfaren med konservativ bakgrund. Har innehaft höga positioner inom det republikanska partiet. Tea-partysupporter och abortmotståndare. Han har beskrivit sig som ”kristen, konservativ och republikan – i den ordningen”.

Kellyanne Conway, 49, rådgivare

Politisk strateg och Donald Trumps tidigare kampanjchef som ofta fört presidentkandidatens talan i medier, även när det blåst som mest kring honom.

Trump har själv sagt att Conway spelat en stor roll för hans seger i presidentvalet och att hon har "otroliga kunskaper om hur man kommunicerar vårt budskap".

Sean Spicer, 45 år, pressekreterare

Vita husets talesperson och pressekreterare i Trumps kabinett, tidigare politisk strateg och konsult. Är även kommunikationsdirektör och därmed ansvarig för Vita husets kommunikationsstrategi. Har tidigare arbetat i Vita huset, då under George W Bushs administration.

Har kritiserats för en rad kontroversiella uttalanden. Höll första dagen på nya posten ett uppmärksammat pressmöte där han anklagade medier för att ha spridit en felaktig bild av hur många som närvarade vid Trumps installation, samt felaktigt sa att publiken var den största någonsin.

Reince Priebus, 44, stabschef

Tidigare advokat som varit ordförande i Republikanernas nationella kommitté sedan 2011 och är en del av maktetablissemanget i Washington.

Som stabschef är Priebus den person som har det yttersta ansvaret att föra Trumps agenda genom kongressen, han har hundratals av Vita Husets medarbetare under sig.

Gav sig in i den infekterade debatten mellan Trumpadministrationen och den amerikanska presskåren och anklagade medierna för att vara besatta av att försöka göra Trumps presidentskap illegitimt.

Rex Tillerson, 64 år, utrikesminister

Före detta styrelseordförande och vd för oljejätten Exxon Mobil. Har goda relationer till flera stora världsledare, bland annat Rysslands president Vladimir Putin. Skrev under ett stort avtal med ryska statliga oljebolaget OAO Rosneft 2011 och blivit belönad med nationens "Vänskapsordern".

Har samtidigt förordat sanktioner mot Ryssland och är inte emot frihandelsavtalet TPP. Lång erfarenhet som företagsledare, oerfaren politiskt.

Jeff Sessions, 70 år, justitieminister

Tidigare advokat och senator från Alabama, suttit i senaten fyra gånger. Den första republikanen som gav sitt stöd till Trump. Förordat hårdare tag mot papperslösa. Är djupt konservativ och har röstat emot en lag som gör det möjligt för försvarsanställda att vara öppet homosexuella.

Sessions förnekade vid kongressförhör att han haft kontakt med ryska politiker under valkampanjen. Medieavslöjanden visade att Sessions haft två möten med den ryske ambassadören Sergej Kisljak 2016. Sessions avgick från utredningarna om den ryska inblandningen men sitter kvar som justitieminister.

James N Mattis, 66 år, försvarsminister

Pensionerad general som tjänstgjort i marinkåren i över 40 år. Ledde insatsstyrka i Afghanistan 2001 och hade en nyckelroll i Irakkriget.

Bär smeknamnet "Mad dog" sedan tiden i Irak. Hamnade i blåsväder 2005 efter uttalandet att han tyckte att det "var roligt att skjuta vissa människor". Varit kritisk mot USA:s hantering av terrorgruppen IS och har en hård retorik mot Iran men vill samtidigt inte bryta kärnvapenavtalet. Är emot tortyr då han anser att det inte fungerar.

Har en hårdare ton mot Ryssland än Trump och är för fortsatta sanktioner mot landet.

Nikki Haley, 44 år, USA:s ambassadör i FN

Första kvinnliga guvernören i South Carolina och USA:s första indisk-amerikanska guvernör. Uttalad kritiker av Donald Trump under primärvalen. Haley har fördömt och krävt ett omedelbart slut på den ryska ockupationen av den ukrainska halvön Krim. Hon har försvarat Israel och stoppat en FN-rapport som hävdade att Israel ägnade sig åt apartheid. Hon vill tidsbegränsa och avsluta vissa av FN:s fredsbevarande uppdrag.

Har kritiserats för att inte ha tillräckligt mycket erfarenhet av internationella relationer.

John Kelly, 66 år, minister för inrikes säkerhet

Pensionerad general med 40 års tjänstgöring bakom sig som ansvarat för USA:s militära operationer i Latinamerika och Karibien. Var emot Obamas försök att stänga det kontroversiella Guantanamofängelset, som han själv varit ansvarig för att övervaka.

Varit ansvarig för hantering av säkerhetshot från kriminella drog-nätverk i Syd- och Centralamerika. Har varnat för människosmuggling och bristande säkerhet vid gränsen, vilket varit en av Trumps viktigaste frågor. Kommer att få stort inflytande när det gäller invandringen.

Mike Pompeo, 53 år, chef för underrättelsetjänsten CIA

Före detta militär och Harvardutbildad jurist som tidigare varit representanthusledamot för Kansas med stöd i den konservativa Tea party-rörelsen. Ingick i den särskilda kommitté som granskade Bengazi-attacken 2012 där Hillary Clinton var i centrum.

Är emot att stänga Guantanamofängelset, vill slopa Obamas sjukvårdsreform och kärnvapenavtalet med Iran. Medlem i lobbyorganisationen NRA som förordar rätten att bära vapen. Har uttryckt stöd för NSA:s övervakning. Ser Ryssland som det största hotet mot amerikansk säkerhet.

Michael Flynn, 57 år, fd nationell säkerhetsrådgivare, avgick 13 februari

Pensionerad trestjärnig generallöjtnant med stor erfarenhet från krigszoner.

Tvingades avgå mindre än en månad efter valet. Detta efter att det avslöjats att han innan han fick jobbet i Vita huset haft samtal med Rysslands ambassadör om möjligheten att lyfta amerikanska sanktioner. Flynn har medgett att han givit ofullständiga uppgifter om sina ryska kontakter till vicepresident Mike Pence.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Mer från SVT Nyheter


Trumps kabinett – hela listan

Analys: Trumps kabinett – en oförutsägbar, konservativ Björnliga


Ella Berger


Text


ella.berger@svt.se

Ingrid Thörnqvist


Text


ingrid.thornqvist@svt.se

Ylva Larsson


Text


ylva.larsson@svt.se

Eva Eliasson


Grafik


eva.eliasson@svt.se

Fredrik Edgren


Interaktion


fredrik.edgren@svt.se