Din guide till presidentkandidaterna

DHillary Clinton

Clinton ställde upp i primärvalen även år 2008 och fick då fler röster än någon annan kvinnlig kandidat i USA:s historia. Hon förlorade kandidatposten till Barack Obama och mellan 2009 och 2013 var hon hans utrikesminister. Innan dess var hon senator i åtta år och USA:s första dam när hennes make Bill Clinton var president.

När hon var tolv år gammal skrev hon till NASA och frågade hur hon skulle göra för att bli astronaut. Hon fick till svar att kvinnor inte fick bli astronauter. Hennes mamma tröstade då henne genom att säga att hon ändå hade för dålig syn.

"Kvinnor är den största outnyttjade reservoaren av talang i världen."

DBernie Sanders

Sanders är senator och under sina många år i kongressen har han officiellt varit partilös men samarbetat med Demokraterna. Han är en av väldigt få uttalade socialister som valts till en federal befattning i USA. Han har under sin politiska karriär bland annat varit borgmästare i Burlington.

Vid 22 års ålder dömdes Sanders för motstånd vid gripande när han medverkade i en demonstration mot segregationen i Chicagos kommunala skolor.

"Jag tror inte att de män och kvinnor som försvarade den amerikanska demokratin kämpade för att skapa en situation där miljardärer äger den politiska processen."

RTed Cruz

Cruz har suttit i senaten sedan 2012. Innan dess arbetade han bland annat som jurist. Han har representerat delstaten Texas i nio mål som avgjorts i USA:s högsta domstol. Under 1999 års presidentkampanj jobbade han för George W. Bush som juridisk rådgivare. Cruz är Tea party-rörelsens favorit.

Cruz höll en gång ett tal i senaten mot Barack Obamas sjukvårdsreformer som varade i över 21 timmar och som bland annat innehöll högläsning ur barnboken Green Eggs and Ham.

"Kraften i det amerikanska folket, när vi reser oss upp och står upp för frihet, känner inga gränser."

RJohn Kasich

Kasich är för nuvarande guvernör i Ohio. Innan dess har han bland annat suttit som ordförande i representanthusets budgetutskott och han har suttit nästan 20 år i kongressen. Innan han blev vald till guvernör år 2010 jobbade han också som programledare på Fox News.

Den enda gången Kasich har förlorat ett val var när han försökte bli republikanernas presidentkandidat år 1999.

"Om vår avsikt är att förse framtida generationer med ett bättre liv och en bättre värld, så kan vi inte ignorera kvaliteten på miljön vi lämnar efter oss."

RDonald Trump

Trump är affärsman och äger bland annat en mängd fastigheter och kasinon. Han har också varit värd för dokusåpan The Apprentice men har aldrig tidigare haft ett politiskt förtroendeuppdrag. Han har under sin tid som affärsmagnat blivit dollarmiljardär samt blivit stämd över hundra gånger.

Donald Trump har en stjärna på Hollywoods Walk of Fame.

"Jag tycker om att tänka stort. Om du ändå ska tänka något, så kan du lika gärna tänka stort."

E-postSkriv ut

Mer om presidentvalet


© Sveriges Television AB