Här avgörs slaget om Vita huset

Det finns visserligen 50 delstater i USA. Men var fjärde år riktas uppmärksamheten mot ett tiotal av dem.

De kallas för nyckelstater – battlegrounds, swingstates.

Men varför är de så viktiga?

Klicka i kartan för aktivera den.

Valnatten följer alltid samma procedur. Resultaten rullar in och efterhand fylls den amerikanska kartans delstater med röd eller blå färg – rött för Donald Trump, blått för Hillary Clinton. Spänningen är hög, men i verkligheten står många av delstaternas resultat klart långt i förväg.

Därför riktar sig hela världens ögon särskilt mot några platser i USA. Det handlar om de stater som inte är säker mark för varken Clinton eller Trump. Nyckelstater, vågmästarstater. Battleground states, purple states, swingstates. Kort sagt: Delstater där resultatet fortfarande kan göra just vad det låter som – svänga, åt ena eller andra hållet.

Inte lika viktiga

Ända sedan presidentvalet 2000 har resultatet i 40 av delstaterna varit helt oförändrat. Men drygt 10 stater, antalet förändras under valåret och är ofta olika beroende på vem du frågar, är varken djupt blåa eller röda. Därav smeknamnet: Lila.

Är alla nyckelstater lika viktiga då? Nej, inte riktigt. Det amerikanska valet går ut på att få så många elektorer som möjligt, för att vinna behöver man 270 stycken. Alla delstater utom Maine och Nebraska ger alla sina elektorer till den kandidat som får flest röster.

Exakt hur många varje delstat har grundar sig helt enkelt på hur många som bor där – därför blir vissa nyckelstater viktigare än andra.

Ohio spår vinnaren

Om man tittar bakåt har det slutgiltiga slaget om presidentposten stått i folkrika Florida och Ohio – med 29 respektive 18 elektorer. De är oberäkneliga då väljarna svänger konstant mellan partierna och har därför varit viktiga stopp under båda kandidaternas kampanjer.

I år räknas 11 stater som vågmästar- eller nyckelstater. Totalt står 146 elektorer på spel här, fler än hälften av vad som krävs för att få flytta in i Vita Huset. Och bland dessa stater finns det några som spelar än större roll för utgången. En av dem är Ohio, en delstat som röstat på den vinnande kandidaten i varje val sedan 1960. Dessutom har ingen republikansk kandidat någonsin vunnit ett val utan att ha Ohio bakom sig.

Förutom Ohio, och Trumps hemmaplan Florida, finns det två andra stater som kanske blir särskilt nagelbitande för Donald Trump: Michigan och Pennsylvania. Här har man inte röstat på en republikansk kandidat sedan 1988.

Ella Berger


ella.berger@svt.se

Martin Hedström


martin.hedstrom@svt.se

4 november 2016


© Sveriges Television AB