Göran Greider

Man gör ju mycket erfarenheter när man är barn, man ser att ens föräldrar sliter väldigt hårt för ingenting på nåt sätt.

UPPVÄXTEN

Göran Greider är en av vår tids mest produktiva poeter och författare. Men för den breda massan är han nog mest känd som chefredaktören och vänsterdebattören med det yviga håret.

Göran är född och uppvuxen i ett arbetarklasshem i sörmländska Vingåker. Hans mamma jobbade som sömmerska på konfektionsfabriken. Hans pappa var sjöman, men gick iland på 50-talet, slog sig ner i Vingåker och började köra lastbil.

– Jag tror att han stundtals kände sig klaustrofobisk. Har man vandrat runt på gatorna i Shanghai och Rio de Janeiro kändes nog Vingåker inte alltid så himla roligt.

Som barn var Göran blyg och tillbakadragen. Han kände sig osäker och ängslig och först under högstadietiden kom självförtroendet.

I tonåren spelade han fotboll och drömde om livet som rockartist. Idolerna var Dylan och Hendrix. Lite oväntat gled han i stället under 70-talet in som gitarrist i det mytomspunna dansbandet Göran Greiders (utan z).

– Vi gjorde spelningar med låtar hämtade från Thorleifs och Flamingokvintetten, säger han lite skamset.

– Men jag hade håret ända ner till midjan på den här tiden, när hippierörelsen hade hittat fram till lilla Vingåker.

Uppväxten präglades av en stark framtidstro med låg arbetslöshet. Numera besöker han med jämna mellanrum sin barndoms hemstad.


August Palm är ju den bästa kille sossarna nånsin har haft - agitator, pionjär, retlig mot överheten.

SKRIVANDET

1981 debuterade Göran Greider med diktsamlingen “Vid fönstret slår ensamheten ut”. Sedan dess har han givit ut ett tiotal diktsamlingar.

– Mitt språk skulle sakta dö om jag bara ägnade mig åt ord som “jobbskatteavdrag”. Som politisk debattör har det varit viktigt att ha ett annat språk pulserande i min kropp.

Göran Greider ser musikern Chuck Berry som en av 1900-talets största poeter, och jublade då Bob Dylan tog hem nobelpriset i litteratur.

Samtidigt vill han gärna uppmuntra människor att ha större självförtroende när det gäller det egna skrivandet. Dagboken är viktig, menar han.

– Plötsligt skriver du ner ett ord du inte vet var det kommer ifrån, som kan leda dig dit du aldrig varit förut. Det finns en sorts äventyrlighet i det litterära språket

Hur skulle det bli om han skrev något om opinionsbildning?

Göran antog utmaningen och resultatet blev en limerick:


En listig debattör från Vingåker
vann alltid när han spelade poker
han kammade hem alla cash
med sin royal straight flush
ty han såg sig som politisk joker

OPINIONSBILDAREN

Under 80-talet arbetade Göran Greider som kulturjournalist på Dagens Nyheter, men den djupa finanskrisen i början av 90-talet kom att förändra allt. Det var då han på allvar började skriva om politik, om välfärdsstaten och om socialförsäkringar.

Han menar att finanskrisen var början på den stora nedskärningsepoken som vi ännu inte har sett slutet av.

– Sverige föll som en sten, det var lite Grekland över det hela. Vi gick från en arbetslöshet på två procent upp till tolv procent inom loppet av något år.

Han delar arbetarrörelsens traditionella värderingar och skriver ofta om frågor som rör välfärdsstaten – idén om områden i ett samhälle som inte styrs av pengar.

– Jag kan väl känna att jag har kämpat i motvind under hela mitt skrivande. Vi har 30 år av nyliberalism bakom oss, och en stark offentlig sektor där jämlikheten har drivits tillbaka.

Han har utsetts till en av Sveriges starkaste opinionsbildare – något som också har fört med sig en stor portion hat och hot genom åren.


Man får se det här hatet som finns på nätet som ett uttryck för underliggande frustration i samhället - som en lektion i marxism.

Foto: Jan-Åke Eriksson

TRÄDGÅRDEN

Ett av Göran Greiders stora intressen är trädgård. Genom åren har han rest runt och pratat om sin stora passion på ett hundratal trädgårdsföreningar i hela landet.

– Det är som att gräva i minnen – inte enbart i jord. På nåt sätt försöker jag återskapa den trädgård som min farfar hade.

I åratal har han fångat växter via sin mobiltelefon, tusentals bilder som nu kokat ner i den bok han nyligen släppt: “I trädgården hörs andra ekon”.

Men trädgård är också politik och säger mycket om dess ägare, menar han.

– Sprider man ut konstgödsel i sin trädgård så vet du att den personen inte är miljöpartist.

Han fortsätter:

– När jag går i min trädgård är det som att tiden stannar till, man glömmer bort Ebba Busch Thor och en del annan jävelskap, och sjunker in i nån slags magi.

Äppelträdet Säfstaholm har sitt ursprung i Vingåker, där moderträdet fortfarande står kvar – fridlyst.


Jag tror att alla som håller i en liten förodlad sommarblomma i en liten kruka i handen känner att ‘den här ska jag behandla som ett litet spädbarn’

OLOF PALME

Göran Greider växte upp under Olof Palmes storhetstid som socialdemokraternas ledare. Han har dock aldrig träffat honom personligen.

– Han var en politiker man fäste blicken på. Han hade den där karisman som gjorde att man följde honom, så i den meningen har Palme satt sig i kroppen, säger han.

Greider själv tillhör socialdemokratins vänsterflygel. 2011 skrev han en biografi om Palme, där han följde honom från överklassen på Östermalm till Gamla stan där han senare bosatte sig.

– Det blev en promenad genom hela efterkrigstiden och slutpunkten är Adolf Fredriks kyrkogård där han nu ligger begraven.

I dag besöker han ofta Palmes grav för att reflektera över tiden som gått och tiden som återstår.


Jag är alltid emot att man gör Palme till en hjälte. Han var säkert en hjälte på många sätt men också en skurk i vissa fall.

OM GÖRAN GREIDER

Namn: Per Göran Greider.

Född: 12 december 1959 i Vingåker.

Familj: Hustrun Berit, dottern Ellen, hunden Stina och katten Tess.

Bor: Lägenhet i Årsta och hus i byn Hagen i Dala Floda.

Gör: Författare, poet, debattör och journalist.

Karriär: Chefredaktör för den fristående socialdemokratiska dagstidningen Dala-Demokraten. Krönikör i Metro och ledarskribent i ETC. Har gett ut flera diktsamlingar och debattböcker. Mottagit flertalet priser och utmärkelser för sitt arbete. Utsedd till en av landets starkaste opinionsbildare av Veckans Affärer. Medverkat i Spanarna och Godmorgon världen i P1. Medverkar ofta i morgonsoffor och debattprogram. Tävlat tillsammans med Zinat Pirzadeh 2008 i På spåret i SVT.

På fritiden: Konstutställningar och trädgårdsarbete. Det Göran gillar allra mest är att ta långpromenader med hunden Stina genom skogen, se henne springa fritt över stock och sten och vara sådär otroligt glad så att det smittar av sig.

Oanade talanger: Jag är urusel på nästan på allting, men skriver mycket om klassisk musik och spelar piano. Jag kan spela många låtar i C-dur men när det kommer till de svarta tangenterna blir det lite svårare.

Senast lästa bok: En biografi över Chuck Berry, men den bok som nyligen gjort starkast intryck på mig är Elena Ferrantes romansvit.

Tittar på just nu: TV-serien Battlestar Galactica - där får man se fackföreningsstrider i yttre rymden.



Reporter: Magnus Nilsson

Fotograf: Åke Wehrling

SVT Opinion