Pejl

Så snabb är mobilsurfen där du bor

Att surfa med mobilen går snabbare och snabbare i hela Sverige, visar siffror från Bredbandskollen. Men alla märker inte av skillnaden. Ola Karlsson Eriksson bor i den kommun där det enligt statistiken går långsammast i landet. – Ska man vara ute på byn och kolla sociala medier får man stå utanför någons hus, säger han.

Ju rödare kommunen är på kartan, desto lägre medelhastighet surfar man på i mobilen. Klicka på din kommun för att se hur det har förändrats de senaste åren. Hastigheten gäller för nedladdning av data, Mbit/sekund. Till exempel hur snabbt det går att ladda in en hemsida eller ladda ner en låt.

Ola bor i byn Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun i Norrbotten, drygt fyra mil från centralorten. Bredbandskollen mätte förra året upp en medelhastighet om 5,3 Mbit/s i kommunen, vilket är långt under snittet för hela landet (14,9) och i Stockholm kan man surfa nästan fyra gånger så fort (20,7).

Arvidsjaursbon Lovisa Rönnbo Renberg tycker att det fungerar bra om man är inne i samhället, men så fort man kommer utanför ”blir det E”. Det är Ola Karlsson Eriksson välbekant med.
– Här har vi knappt 3G ens, det är Edge-nät när vi ska surfa och det går jättelångsamt. Det är bättre att surfa hemma via wifi än ute på byn.
Ska man ändå vara ute på byn och kolla sociala medier får man stå utanför någons hus. Och om han ska handla men har glömt att föra över pengar mellan konton måste han gå hem igen.
– Jag vill kunna surfa som alla andra, föra över pengar direkt istället för att göra det senare. Men det fungerar inte i byarna, säger Ola Karlsson Eriksson.

Stor skillnad mellan stad och landsbygd

Statistiken visar tydligt att det finns en stor skillnad mellan stad och landsbygd, säger Richard Dahlstrand, som ligger bakom Bredbandskollen. Snabbast går det i kommuner i Stockholms län.
– Det beror primärt på att man byggt ut 3G på bred front i storstäderna och sedan fortsatt med 4G. Det är först nu utbyggnaden av 4G tagit fart på landsorten. Richard Dahlstrand tror att det beror på att operatörerna prioriterar platser där det finns mycket människor som är beredda att betala för att surfa.

Av de 10 kommuner med långsammast mobilsurf i landet ligger fyra i Norrbottens län - Arvidsjaur, Arjeplog, Pajala och Jokkmokk.

Siffrorna kommer inte som en överraskning för Glenn Eriksson, IT-chef på Arvidsjaurs kommun.
– Vi har dålig mottagning. Vi har nästan inget 4G, och 3G-täckningen är inte heller så bra. Det finns bara sändare på ett par ställen, och då blir användningen därefter också.

Glenn Eriksson hoppas att det blir bättre snart då nätet för mobiltelefoni och 4G nu byggs ut för fullt i Norrbotten fram till 2016. Årets första mätningar från Bredbandskollen talar för att det går allt fortare här.

Karlstad har snabbare surf än storstäder

En kommun som klättrat mycket och sticker ut i toppen är Karlstad. Här har mobilsurfen nästan blivit dubbelt så snabb mellan 2013 och 2014 och man kan nu surfa snabbare här än i både Göteborg och Malmö.
– Flera operatörer har haft det som ett prioriterat område så de har byggt ut väldigt mycket 4G här. Vi har väldigt bra täckning över huvud taget nu, säger Inge Hansson, IT-chef på Karlstad kommun.
Det finns fortfarande lite vita områden i ytterkanten av kommunen, men man har fått utbyggnadsplaner och räknar med att hela kommunens yta ska täckas av 4G.
– Telia tror mycket på 4G och satsar på det. Det är inte bara i Karlstad utan i hela landet. Man vill att trafiken ska vara där.

Snabbaste operatören i ditt län

Genomsnittshastighet för att ta emot data per operatör och län första kvartalet 2015. Mbit/s.

Vilken operatör är snabbast i ditt län? Grafen visar Bredbandskollens siffror för den genomsnittliga mobilsurfhastigheten per operatör och län. Operatören Tre hade 2014 i snitt snabbast mobilsurf i nio av 21 län. I sju län är Tele2 snabbast, medan Telia och Telenors kunder har snabbast surf i tre respektive två län.

Siffrorna för mobilsurf kommer från Bredbandskollens app, där man som användare själv går in och testar vilken hastighet ens mobilsurf har för tillfället.

För mer information om Bredbandskollens data, besök bredbandskollen.se

Hur prisvärt är ditt bredband?

Gör SVT:s bredbandstest här

Gå in och gör vårt test för att se hur prisvärt ditt bredband är. Passa gärna på att dela med dig av erfarenheter, bra som dåliga, om hur ditt bredband fungerar.

Utforska själv


© Sveriges Television AB