Pejl

Så mycket påverkar ditt köttätande klimatet

Ange vad du äter per dag (gram) så räknar vi om det till en bilresa med samma mängd utsläpp. Växla till vecka

Din årliga köttkonsumtion motsvarar ungefär en bilresa från Stockholm till ? i utsläpp ( mil för att vara exakt). Det är ungefär 500 kg koldioxid.

Din årliga köttkonsumtion motsvarar ungefär en bilresa runt jorden gånger. Det är ungefär 500 kg koldioxid.

Du äter så lite kött att vi inte kunde hitta någon rutt som motsvarar dina koldioxidutsläpp. Testa att öka värdena.

Karta över din beräknade rutt

Karta: Naturalearthdata.org

Det verkar som att din webbläsare saknar stöd för JavaScript som den här applikationen är byggd med. Du kan antingen uppgradera till en modern webbläsare eller försöka med en annan dator.

Så gjorde vi uträkningen

Siffrorna på hur stort koldioxidutsläpp som de olika köttsorterna ger upphov till kommer från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). De har gjort en lista som visar genomsnittlig koldioxidpåverkan på klimatet för en rad livsmedel. Exempelvis ger ett kilo nötkött i genomsnitt 26 kilo koldioxid i klimatpåverkan enligt SLU:s beräkningar.

Transportstyrelsen har uppgett för SVT att en liter 95-oktanig bensin med 4,9 procent etanol avger 2,71 kilo koldioxid i utsläpp. För att få fram hur många liter bensin ett kilo nötkött motsvarar delar vi 26 med 2,71. Det visar att ett kilo nötkötts klimatpåverkan motsvarar ca 9,6 liter bensinförbrukning. Trafikverket beräknade i samråd med Konsumentverket den genomsnittliga bensinförbrukningen för nya bilar i Sverige 2012.

En ny svensk bil förbrukar ca 0,62 liter milen. För att få reda på hur långt man behöver åka för att komma upp i samma klimatpåverkan som ett kilo nötkött delar vi därför 9,6 med 0,62. Ett kilo nötkötts klimatpåverkan är detsamma som att åka en genomsnittlig svensk, ny bil 15,5 mil.

Om vi för enkelhetens skull antar att en person äter ett kilo nötkött per dag i ett år så motsvarar det samma klimatpåverkan som 15,5 gånger 365,25 dagar, det vill säga som att åka en bil ca 5 661 mil.

Uppgifterna om bilrutternas längd och koordinater är hämtade från Google. Observera att vissa sträckor inkluderar mindre båtresor.

USA - valet 2016


© Sveriges Television AB