Pejl

VALU

Jämför toppnamnen

Partiledarnas betydelse

För att se den interaktiva grafiken måste du ha JavaScript aktiverat, och använda en modern webbläsare som exempelvis Google Chrome, Mozilla Firefox eller Internet Explorer 9 och uppåt. Läs mer här.

Väljare lägger olika stor vikt vid vem som leder partierna. Här kan du se andelen som angett att partiledaren var särskilt viktig för deras val av parti.

Frågan som ställdes var "Vilken betydelse hade partiledaren för Ditt val av parti i riksdagsvalet i dag?" I grafiken ovan redovisas vilka partiers väljare som svarat att det haft "Mycket stor betydelse".

Övriga svarsalternativ var "Ganska stor betydelse", "Varken stor eller liten", "Ganska liten" och "Mycket liten". I stapeln ovan ser du vem som ledde partiet vid det aktuella valet. Observera att för MP står det Språkrör och för FI står det Talespersoner eftersom de inte har en uttalad partiledare.

Om Vallokalsundersökningen

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Här visar vi enbart ovägda siffror från undersökningen om inget annat anges.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat i rekommenderar vi Valmyndighetens hemsida.

Här kan du läsa mer om Valu.

Publicerad:

Utforska själv


© Sveriges Television AB