Pejl

VALU

Väljargrupper

Välj grupp och år

För att se den interaktiva grafiken måste du ha JavaScript aktiverat, och använda en modern webbläsare som exempelvis Google Chrome, Mozilla Firefox eller Internet Explorer 9 och uppåt. Läs mer här.

Så röstade 18-21-åringar 2014

V
S
MP
C
FP
KD
M
SD
FI

Vilket parti gick hem hos de yngre och vilket är populärast bland män? Här visar vi ovägda siffror för olika väljargrupper i SVT:s vallokalsundersökning.

I rullistan ovan kan du jämföra väljarstödet efter ålder, kön och yrkesgrupp. I menyn ovanför grafiken kan du jämföra med resultaten i de tre senaste valen.

Varje person som deltar i undersökningen får ange kön, ålder och yrkesgrupp. Om man inte har svarat så finns man inte med i uträkningen. I yrkesgruppen "Tjänstemän" ingår svarsalternativen "Tjänsteman", "Tjänsteman med arbetsledande funktion" och "Tjänsteman med företags-/ verksamhetsledande funktion". I gruppen "Arbetare" ingår svarsalternativen "Arbetare" och "Arbetare med arbetsledande funktion". Yrkesgrupperna "Jordbrukare" och "Företagare" är sammanslagna eftersom antalet jordbrukare är så få. Dessutom är en stor andel jordbrukare även företagare.

Observera att för partier med lågt väljarstöd och för grupper med lågt antal svarande är svaren som visas mer osäkra än för större grupper. Historiskt sett har MP, FP, V och FI tenderat att vara överrepresenterade och SD, C och S underrepresenterade i de oviktade Valu-siffrorna jämfört med det slutgiltiga valresultatet.

Om Vallokalsundersökningen

Valu är Sveriges Televisons vallokalsundersökning som har gjorts för alla nationella val i Sverige sedan 1991. Här visar vi enbart ovägda siffror från undersökningen om inget annat anges.

Syftet med Valu-redovisningen är att möjliggöra analyser av hur och varför väljare röstar som de gör. För ett fullständigt valresultat i rekommenderar vi Valmyndighetens hemsida.

Här kan du läsa mer om Valu.

Publicerad:

Utforska själv


© Sveriges Television AB